Kan teknologien redde os fra falske nyheder?

I anledning af Forskningens Døgn (25. april 2017) inviterer IT-Universitetet til debat om teknologiens rolle i kampen mod falske nyheder (kl. 17).

’Fake news’ er tidens store diskussionsemne. Debatten fokuserer ofte på, hvad medier, journalister og medieforbrugere kan gøre for at dæmme op for spredningen af falske nyheder. Men måske skal løsningen på problemet faktisk findes i teknologiens verden, hvor fremskridt inden for blandt andet kunstig intelligens kan give nye muligheder for at faktatjekke nyhedshistorierne.

Tirsdag den 25. april inviterer IT-Universitetet i anledningen af Forskningens Døgn til oplæg og debat med fokus på, hvordan teknologien kan hjælpe os i kampen mod de falske nyheder.

Arrangementet er gratis, men kræver forhåndstilmelding.

17:00: Velkomst (v. moderator Lea Korsgaard, chefredaktør på Zetland)

17:10: De mange facetter af ’fake news’ (Aske Kammer, medieforsker på ITU)

Med udgangspunkt i medie- og kommunikationsforskningen diskuterer Aske Kammer konceptet ’fake news’. Han vil blandt andet præsentere forskningsresultater om offentlig meningsdannelse og adressere de udfordringer, som falske nyheder repræsenterer for medier, demokrati og idéen om den velinformerede borger.

17.30: Can Algorithms Defeat Fake News? (Natalie Schluter, forsker i kunstig intelligens og data science på ITU)

I sin forskning undersøger Natalie Schluter blandt andet, hvordan man kan bruge tekniske metoder til at afsløre misinformation på nettet. I sit oplæg vil hun give eksempler på, hvordan forskere og medievirksomheder verden over eksperimenterer med at bruge teknologi som våben mod fake news.

17.50: Hoaxy: A Platform for Tracking Online Misinformation (Filippo Menczer, Professor i Informatics og Computer Science, Indiana University)

Et hold amerikanske forskere har udviklet et værktøj, Hoaxy, der kan visualisere spredningen af falske nyheder og faktatjek på nettet. Lea Korsgaard interviewer professor Filippo Menczer, der står bag projektet, om udfordringen med at tackle misinformation på nettet. Filippo Menczer vil deltage via en robot, som han styrer live fra USA. Læs mere om Hoaxy.

18.00: Paneldebat

Kan teknologien hjælpe os i kampen mod de falske nyheder? Og hvilken betydning har teknologiens potentiale for at luge ud i sandt og falsk for etablerede medier såvel som de nye digitale og sociale platforme? Disse og andre spørgsmål tager vi op i paneldebatten, som modereres af Lea Korsgaard.

Paneldeltagere:

Aske Kammer, medieforsker på ITU

Natalie Schluter, forsker i kunstig intelligens på ITU

Lisbeth Knudsen, chefredaktør på Mandag Morgen. Har for nylig har lanceret faktatjek-initiativet tjekdet.dk

Pierre Collignon, tidligere chefredaktør på Jyllands-Posten og nyudnævnt fellow ved Syddansk Universitet, hvor han skal undersøge, hvordan falske historier og stærkt holdningsprægede medier påvirker nyhedsbilledet.

You may also like...